Wat is mindfulness

Mindfulness kun je definiëren als “het bewust aandacht geven aan het nu”. Dit doe je met een open, vriendelijke en niet-oordelende houding en een bereidheid de situatie te aanvaarden zoals die is. 



De definitie kunnen we onderverdelen in de volgende drie elementen of vaardigheden:

1 Bewust aandacht geven aan het nu


Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels; dingen die we zien, horen, denken, voelen, etc. Je zou kunnen zeggen dat onze aandacht normaal gesproken erg ‘onbewust’ is. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van. Als we Mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht ‘bewust’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten. Met Mindfulness richt je je aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaringen van dít moment.

2 Aandacht geven met een open, vriendelijke en niet-oordelende houding


Als we Mindfulness beoefenen hebben we een open, vriendelijke en niet-oordelende houding wanneer we onze aandacht richten op de ervaringen van dit moment. Je zult merken dat dit één van de moeilijkste aspecten is die we bij Mindfulness oefenen. We zijn van nature nu eenmaal vaak kritisch en oordelend naar anderen en met name naar onszelf. Ook zijn we gewend om onze ervaringen direct te benoemen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’, etc. Over het algemeen zijn we meer geneigd ons open te stellen voor aangename ervaringen dan voor onaangename ervaringen. Met Mindfulness proberen we een open houding te hebben voor onze volledige ervaring zonder onderscheid te maken tussen aangename of onaangename ervaringen. Deze openheid leert ons een zekere vriendelijkheid en mildheid te ontwikkelen ten opzichte van onszelf, anderen en de wereld om ons heen.


3 Een bereidheid de situatie te aanvaarden zoals die is


Mindfulness is een methode die je leert op een meer accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag, zowel het aangename als het onaangename. We noemen dit ook wel gelijkmoedigheid of berusting, het niet in gevecht zijn met de werkelijkheid. We hebben geleerd ons te verzetten tegen onprettige gebeurtenissen, deze te vermijden of afleiding te zoeken, zodat de narigheid van het huidige moment niet echt hoeft door te dringen. Met Mindfulness ontwikkelen we een houding waarin we aanwezig kunnen zijn met wat de ervaring ook is. Het helpt je om minder verstrikt te raken in de constante veranderende omstandigheden van het leven en brengt je lichaam en geest meer in balans.

Mindfulness beoefenen op 2 manieren



Mindfulness kan worden beoefend op twee manieren: 

  • Tijdens meditatie, oftewel de formele manier van oefenen; 
  • Tijdens ieder moment van de dag, oftewel de informele manier van oefenen. 



De informele beoefening van Mindfulness is wanneer je gericht je aandacht brengt naar je dagelijkse activiteiten, je interacties en naar elk willekeurig moment van de dag. Dit nodigt je uit om je dagelijks leven niet op de automatische piloot te leven, maar daadwerkelijk aanwezig te zijn bij de dingen die je doet. Het leert je om minder reactief te zijn. Een bewustzijn te creëren dat je zelf positief invloed kunt uitoefenen op je leven door op te merken wat je denkt en voelt en meer bewust te zijn van wat wel en niet goed voor je is.



Bewezen effectief

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het beoefenen van Mindfulness een belangrijke rol heeft bij onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid door het:

  • Verbeteren van concentratie en gerichtere aandacht op?
  • Verlagen van stress en stress-gerelateerde aandoeningen 
  • Versterken van het immuunsysteem 
  • Verminderen van de symptomen van angst en depressie
  • Verminderen van (chronische) pijnklachten en slaapproblemen 
  • Opmerken en reguleren van “automatische patronen”, gedachten en emoties
  • Ontwikkelen van positieve emoties
  • Positief beïnvloeden van het functioneren en de structuur van het brein


Share by: