Wat is Zelfcompassie

Compassie houdt in dat je bewust je hart opent voor de pijn en het verdriet van een ander, met de oprechte wens dat lijden te verlichten, zonder het te hoeven oplossen of te repareren. Zelfcompassie houdt in dat je dit toepast op jezelf. Dat als je het moeilijk hebt, je faalt of als iets je niet bevalt aan jezelf, je op precies dezelfde manier met jezelf omgaat als met een ander. In plaats van jezelf meedogenloos te beoordelen en te bekritiseren, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent over je fouten en gebreken. 

Het betekent in plaats van je hart te sluiten, deze te openen, ook voor de pijn, aardig zijn voor jezelf en jezelf steunen op de moeilijke momenten. Want juist dan kun je vriendelijkheid en bemoediging gebruiken.  Zelfcompassie is een vaardigheid. Net als elke andere vaardigheid kun je het leren door het stap voor stap te ervaren en regelmatig te oefenen.

Zelfcompassie en het beoefenen daarvan bestaat uit 3 elementen:

1 Mindfulness


Mindfulness is het accepteren en niet-oordelend opmerken van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties in het NU. Het is een beschouwende bewustzijnstoestand, waarin je je eigen gedachten, gevoelens en fysieke sensaties bekijkt zoals ze zijn, zonder ze te onderdrukken of te veranderen. Dat is nodig, want als je je eigen pijn niet opmerkt of je niet laat raken door je gevoelens omdat je ze negeert of onderdrukt, weet je ook niet dat je zelfcompassie nodig hebt. Tegelijkertijd creëert Mindfulness enige afstand tussen jezelf en je ervaringen. Deze afstand heb je nodig, want als je volledig wordt overspoeld door pijn en verdriet is er geen ruimte voor zelfcompassie.

2 Gedeelde menselijkheid     


Op momenten dat je een fout maakt, pijn hebt of lijdt, voelt het vaak alsof je de enige bent die daar mee te maken heeft. Maar je bent niet alleen, het is een (gedeelde) menselijke ervaring waar iedereen mee te maken heeft. Niemand is perfect, we maken allemaal fouten en we kennen allemaal onze momenten van twijfel, wanhoop, verdriet, boosheid, schaamte, schuld, angst en pijn. Dat is wat ons mens maakt. Als je je dit beseft, biedt dat enorme verlichting. 





3 Vriendelijkheid naar jezelf


Vriendelijkheid naar jezelf betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt, faalt of je tekort voelt schieten. Als je deze realiteit ontkent of ertegen vecht, verhoogt dat stress, frustratie en zelfkritiek. Als je deze realiteit met vriendelijkheid accepteert, ervaar je meer emotionele balans.               



Naast de neiging om jezelf te veroordelen, bestaat er ook een natuurlijke beweging in jezelf een hand te reiken naar een ander die pijn heeft of worstelt met de wens dit te verlichten. Je kan leren jezelf de hand toe te reiken. Leren jezelf te kalmeren en jezelf vriendelijkheid toe te wensen in de vorm van een woord, gebaar of vriendelijke actie. 



Bewezen effectief:



Onderzoek onderbouwt de voordelen van het beoefenen van deze 3 elementen van Zelfcompassie.

Mensen met Zelfcompassie:

 

  • Zijn vaak minder angstig
  • Hebben minder last van depressie
  • Zijn minder gestrest
  • Ervaren meer voldoening, vreugde, geluk en veerkracht, zelfs ten tijde van fysieke, mentale en emotionele uitdagingen
  • Ervaren meer gemak in het onderhouden en aangaan van relaties. 

 



Share by: